lördag 4 maj 2013

Varför man inte ska skära grönsaker innan valet i Malaysia:

Imorrn är det dags för val här i Penang, och i Malaysia. Redan för flera veckor sedan började taxigubbarna att varna mig för detta. Köp hem mat! har de sagt. Bunkra upp med vatten! Lås dörren! För kanske blir muslimerna missnöjda med utkomsten och då ryktas det om att både kineser och västlänningar blir attackerade på gatorna. Fast sedan finns det ännu fler som säger att det där är skitsnack. Så vi har löst det på Jimmysättet; vi har inget vatten, vi har ingen mat och vi kommer förmodligen inte ens låsa dörren. Näpp. Det enda vi har är en försvarsstrategi som innefattar hur vi ska barrikadera dörrar och gömma barnen när dörren slås in. För även om Jimmy inte gått med på att preppa alls, så har han inte lyckats få tyst på mina inre Frobydemoner. Så jag har gjort upp en liten plan i min ensamhet...

Utifallutifall, liksom.

Anledningen till att det kanskekanske skulle kunna bli lite gruff på gatorna är för att det här trots allt är ett land, och en stad, med flera starka grupper och viljor. Det finns kineser, indier och muslimska malayer. Och även om jag till en början tyckte att det kändes som att alla dessa religioner och viljor och traditioner verkade respekteras av varandra och att de faktiskt tillåmed var att betrakta som föredömen för oss i Sverige, så är jag nu (när jag bott här i nästan 1 år) inte alls lika övertygad om den saken. För även om det här är ett samhälle där man på ytan firar varandras traditioner och tillåter böneutrop, så inser man efter att ha pratat med människor i sin omgivning, att detta inte nödvändigtvis innebär respekt. Nej, det handlar nog egentligen inte så mycket om att respektera varandra, utan snarare om att tolerera. Och stundvis gör de inte ens det.
På många sätt kan man ju tycka att det inte är helt konstigt när man har en politik som officiellt gynnar muslimer. Ett par exempel på detta, som många taxichaufförer upprörs över, är att muslimer får mycket bättre ränta på banklån. Ett annat exempel är att vår maid inte får bidrag från staten för att hon är ensamstående, på grund av att hon är etnisk indier. Fel religion helt enkelt.

Sådant kan ju lätt skapa osämja tänker jag. 

Så imorrn är det iallafall val. Då måste alla som vill rösta åka tillbaka till sin födelseort, gå till sin valstation och genomföra sitt val, sedan, för att visa att de röstat, så doppar de sitt finger i en färg som inte går bort på ett bra tag. Vilket i sin tur inneburit att Jimmys kinesiska kollega på jobbet har hyst en stor oro i flera dagar över att färgen för året ska vara gul. För han råkade skära sig i fingret häromdagen och då tvättade de det med jod på sjukhuset. Så i värsta fall kan detta medföra att han inte får rösta. Fett jobbigt ju. Sådant slipper vi i Sverige.

Kanske är läge att uppskatta det.

Faktiskt.
 
 

1 kommentar:

  1. Haha.. Sköt om er nu.. åk & köp lite vatten & mat. Baraifallatt.
    //
    B

    SvaraRadera