tisdag 1 juli 2014

It smaky so najs! Eller så.


Nu har Ines engelska kommit igång på riktigt, vilket känns både härligt och sorgligt, för vi åker ju trots allt om två veckor. Fast nu har vi åtminstone möjligheten att underhålla det engelska språket hemma, så på det viset så vinner det härliga.


Som sig bör.Hon har å ena sidan en hel del långa haranger som hon säger lika självklart som vilken engelsktalande människa som helst. Som typ "-Sit properly when you are eating!", den sitter som en smäck. Detsamma gäller: "-Silly girl, don´t colour OUTSIDE the lines, you have to colour INSIDE the lines". Bägge dessa är inlärda från hennes förskola. Jag misstänker att hon kommer att tycka att den svenska förskolan med reggioinriktning är förbannat slapp och rörig till en början. Där kommer ingen säga åt henne att rita innanför linjer...


Fast majoriteten av engelskan som Ines presterar är ungefär lika tokig som både hon och hennes storasyster är som personer. Den är galen: "-Oh Mommy, the food smak so najs, it´s so najsy najs!" är en klassiker vid det här laget. Detsamma är "-I need to bajsy". Det är inte helt korrekt, det måste man ju ändå tillstå, men hon har hajat grejen och hon kämpar på bra. Vissa dagar vägrar hon prata något annat än engelska. Då sitter hon hellre och grubblar över vilket ord hon ska säga i flera minuter än att säga det på svenska, vilket är en alldeles utmärkt strategi. Även om det kan göra att våra samtal blir lite utdragna stundvis.

Och jag menar, man förstår ju ändå andemeningen av det hon säger. Typ som alldeles nyss när hon hoppade in i förskolans bil och hennes älskade kompis Linn höll upp ett armband, varpå Ines utbrister: "Oh, Linn! Najs umbrella!" Och Linn svarar "-Yes! Umbrella!". Och sedan åker bilen iväg.


Det kommer att bli så spännande att se Ines i ett svenskt sammanhang.

Sjukt spännande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar